Çevremizde oluşan kirliliği azaltmak adına yiyecek atıkları
ile yapacağımız kompost yöntemlerini öğreneceğiz. 3 tür kompost yöntemi var.
1.Soğuk kompost
2.Sıcak Kompost 3. Bokashi
kompost
SOĞUK KOMPOST
Yiyecek atıkları(meyve-sebze kabukları, yumurta kabukları,
çay-kahve posası), bitkisel atıklar(kurumuş yaprak, dal parçası, karton
parçaları, talaş vb.) ile yapılan kompost yöntemi. Malzemeleri kovanın en
altından başlayacak şekilde toprak- yiyecek atığı- toprak-bitkisel atık- toprak
şeklinde sıralayarak koyuyoruz. Parçalar çok küçük olursa süre daha kısa olur.
Toprağıda biraz su koyarak nemlendiriyoruz. 7,8 günde bir dıştan içe
karıştırıyoruz. Bu sürede kompostun kapağı kapalı olabilir. Kompost olduğunda kahverengi
elde dağılan bir toprak olacak. Bu yöntemi hızlandırmak için kırmızı solucanda
koyabilirsiniz.
SICAK KOMPOST
Yiyecek atıkları(meyve-sebze kabukları, yumurta kabukları,
çay-kahve posası), bitkisel atıklar(kurumuş yaprak, dal parçası, karton parçaları,
talaş vb.), aynı zamanda hayvan gübresi katılarak yapılan kompost yöntemi.
Malzemeleri kovanın en altından başlayacak şekilde toprak- yiyecek atığı-
toprak-bitkisel atık- toprak-gübre-toprak şeklinde sıralayarak koyuyoruz.
Parçalar çok küçük olursa süre daha kısa olur. Toprağıda biraz su koyarak
nemlendiriyoruz. 7,8 günde bir dıştan içe karıştırıyoruz. Bu sürede kompostun
kapağı kapalı olmalı. Sıcak kompostta amaç kompostun çok ısınarak dönüşmesi.
BOKASHİ KOMPOST
Tüm yiyecek atıkları ile yapılan kompost yöntemi. Komposu
yapmak için altında çeşmesi olan bir kapaklı kovaya ihtiyaç vardır. Tüm yiyecek
atıklarını hergün bir defa kapağını açarak koyuyoruz ve tüm kova dolunca hergün
çeşmeden suyunu alıyoruz. 15 gün sonra içinden çıkan malzemeyi toprağa gömüyoruz.2,3
ay oluşmasını bekliyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder